About in swedish

1962, en tidig torsdagsmorgon i början av september landar jag med båda fötterna på jorden efter att ha druckit och pinkat i samma vatten i nio månader. Jag följde snällt med mina föräldrar hem och bosatte mig på Oxelögatan i Oxelösund. Under tiden jag bodde i Oxelösund, hann Niel Armstrong landa och gå lite på månen, Stig Wennerström greps för spioneri, The Beatles slog igenom, Sound of Music hade premiär, högertrafik infördes i Sverige, personnumren fick en tionde siffra, och den flytande tvålen Bliv lanserades i en ny revolutionernade förpackning – plastbubblan.

1970 flyttade vi från Oxelösund till Rosengård i Malmö, där mina föräldrar slog sig in i 3livsmedelsbranschen.Att slå sig ini livsmedelsbranschen var ett smart drag tyckte jag, jag menar, det var ju himmelriket att ha fri tillgång till korv, hamburgare och läsk, och så tjänade de tydligen bättre också. Redan på julafton

 
1971 fick jag min första kamera, en Kodak Instamatic, vilket lade grunden för mitt fotointresse.kodak instamatic

En Kodak Instamatic med kubblixt! Gissa om det blixtrade hemma hos Verngrens den kvällen. Sjuttiotalet löpte vidare och givetvis har jag inte kameran kvar, men väl en handfull gulnade bilder i kvadratiskt format.
samlade

1974 flyttade vi från Rosengård, då hade ABBA tidigare under året vunnit Eurovision Song Contest med det vinnande bidraget Waterloo. Man kan betrakta Rosengård, redan på den tiden, som en lite otrygg miljö för oss ”lantisar”, jag tror vi blev av med fyra cyklar redan första veckan eftersom vi inte låste dessa när vi gick in för kvällen.

1978 är året då jag slutade grundskolan och började på gymnasiet. Den 7:de januari samma år toppade Bee Gees Billbordlistan med ”How Deep Is Your Love”, Björn Skifs sjöng, ”Det blir alltid värre framåt natten” i Eurovision Song Contest, och hamnade på en fjortonde plats,.. men vem vann?, jo det gjorde Izhar Cohen från Israel med, A-Ba-Ni-Bi (!),… och, Mil eftet mil med Jahn Teigen kom på entjugonde plats,.. av… tjugo deltagare, TV-licensen höjdes med 60:- till 340:- /år och den extra avgiften för färg-TV höjdes med 20:- till 140:-, den 16:de september var dpic_nostalgi_glasskarta_1978_largeet premiär för Familjen Macahan och samma år gjorde Nogger entré på GB:s glasskarta och kostade då 2,20:-.

1979, är året då jag slutade gymnasiet, och nä, det fanns inte ens då, några ettåriga gymnasieutbildningar. Jag tog jobb på Thor Olssons Kakel i Malmö, på lagret och jobbade där till försvarsmakten tog mig i örat och ville att jag skulle gå i gröna kläder under ett år. Under min militärtjänstgöring ”konkade” Thor Olssons Kakel och jag blev en glad arbetslös yngling som gottade mig över Thors tragedi, jag trivdes aldrig på lagret eller med Thor som arbetsgivare.

Året därpå började jag på Lockarp som sommarchaufför och körde ut bullar, Långafina och Dollarfranska till hungriga Kävlingebor. På hösten samma år, fick jag erbjudande om ett AMS-jobb på Färdtjänsten på Malmö Brandkår. Under min militärtjänstgöring fick jag en fem veckors ambulansutbildning vilket triggade mitt intresse för ambulanssjukvård. Detta resulterade i att jag sökte till en 7-veckorsutbildning som då var ett krav för att få arbeta som ambulanssjukvårdare i Sverige.

1984 fick jag anställning på ambulansen, samma år lanserade Apple sin första Macintosh, som hade hela 128 Kb internminne! 250px-Macintosh_128k_transparency
Yvonne Ryding utsågs i Miami, som Miss Universum och Tage Danielssons film Ronja Rövardotter visades på biograferna runt om i landet.

Arbetet som ambulanssjukvårdare var under den här tiden tämligen okomplicerat, de behandlingsalternativ vi hade då var egentligen bara, syrgas och ”plattan i mattan”. Hämtade vi patienterna hemma, kunde de även få en filt om sig, om de hade en egen dvs.

I mars 1987, dvs 13 månader efter Olof Palmes tragiska bortgång, träffade jag min dåvarande fru som 1990 och 1993, födde våra underbara barn Johanna och Marcus. I slutet av åttio- eller början på nittiotalet, jag minns inte riktigt när, arbetade jag extra på Liljas Reklamateljé och fick ihop pengar till min andra dator, en 286:a med en processorhastighet på hela 8 mhz, 1Mb internminne och hisnande 50 Mb hårddisk. Den hade givetvis ingen CD-spelare men dock färgskärm och kostade lite över 20.000:- plus moms!!

90-talet är nog det årtionde när tekniken utvecklades som snabbast, tänk efter, man kunde bära med sig sin mobiltelefon, kanske inte i fickan men dock i väskan, internet blev så snabbt att man kunde ladda ner en fil motsvarande en Mp3-låt under kvällen, dvs om man kunde avvara telefonlinjen så länge, för man kunde ju inte ringa till den som var uppkopplad, eftersom modemet slukade allt!

1996 köpte jag min första digitala kamera, en Canon PowerShot 600.En underbar (liten) digital kamera på canon_6000,5 Mp och som bara tog nån minut på sig att fokusera, exponera och lagra bilden, kanske inte något för sportfotografen.

Mellan den 15:de och 16:de juni 2001 var det EU-toppmöte i Göteborg, och det var väl vissa som hade en ”del” kravallmeningsskiljaktigheter om detta möte. Word Trade Center kollapsade tidigt på hösten, så gjorde även mitt äktenskap och jag flyttade till Svedala.

I början av 2000-talet köpte jag min andra digitala kamera, en Olympus Camedia Z-3000 Zoom, en härlig liten kompaktkamera på 3,3 Mp. Jag erbjöd mig då att fotografera hela personalstyrkan på Malmö Brandkår. Ett arbete som sedan resulterade i en matrikel. En matrikel där åttio procent av personalen såg ut att ha drabbats av hepatit. För de av er som inte är insatta i vården, kan sägas att levern påverkas av hepatit och huden kan bli gulaktig. Eftersom jag på den tiden hade mer vilja än kunskap om studiofotografering, fotograferade jag alla bilder med kameran inställd på full automatik, den valde då vitbalans och bländartal efter eget tycke. Nåväl, med tiden hittade jag knapparna för manuell styrning av kameran. Med manuell inställning på kameran kan man styra ”hepatitgraden” genom att ändra vitbalansen och dessutom få samma exponeringtid och bländartal från gång till gång.

Sommaren 2005 var en magisk sommar, då köpte jag min första digitala systemkamera, en Canon EOS 350d. Ett år tidigare började jag på sjuksköterskeutbildningen som resulterade i en sjuksköterskeexam350den i Jan 2007. Jag jobbar idag som specialistutbildad sjuksköterska inom ambulanssjukvården i Skåne.

I augusti 2007 köpte jag efterföljaren till 350:an, en EOS 400d. En kamera som gav mig mycket nöje och som var starskottet till den utveckling jag har genomgått sedan dess. Från att ha fotograferat enbart för nöjes skull, fotograferar jag idag på uppdrag av, såväl vänner och bekanta som av företagskunder.

I min fotoväska finns idag bl a en Canon EOS 5d Mark II med ett EF 24-105 mm 1:4 L IS USM-objektiv. Ett Canon EF 100-400mm 1:4,5-5,6 L IS, ett Sigma 150mm 1:2,8 APO Macro DG HSM, ett Canon Fisheye EF 15mm 1:2,8. Två kamerablixtar, en Speedlite 580 EX och en Speedlite 430 EX II , Pocket Wizard Flex TT5 samt en Pocket Wizard Mini TT1. Jag har studioutrustning för produkt- och porträttfotografering.

Mvh

Joachim Verngren

 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.