Mer minne för pengarna, nu för tiden! (?)

Jag var iväg till Kullander i Malmö i går och köpte mig lite mer minne till min Mac. Jag uppgraderade den från 4Gb till 8Gb internminne!

När mannen bakom disken lämnade över minneskretsarna i min handflata, frågade han ifall jag ville ha en påse att bära dom i och jag kunde inte låta bli att småle en smula,… – Nä, tack, jag tar dom som dom är, i fickan så jag inte blir av med dom!

Jag kommer ihåg i början av nittiotalet när jag uppgraderade min kära 286:a, en IBM kompatibel PC med en 5,25 tums 50 Mb hårddisk,.. ja, det hette så då, ”IBM-kompatibel”! Under 80- och en bra bit in i 90-talet styrde IBM PC-standarden för alla datorer som inte var Mac.

Minnesuppgraderingen som då gällde var från standard 640 Kb, till hiskliga 2Mb!! Då kunde jag minsann inte stoppa minneskortet i fickan,… minneskortet var ett ISA expansion board som man monterade in i datorn och kunde bestycka med från 2Mb till 8Mb!

Det är lite roligt att se hur utvecklingen har framskridit. Om man jämför priset för vad jag fick betala idag och vad det skulle kosta om man ville ha motsvarande mängd minne då så skulle 8 Gb kosta runt 500 000:-! Jag har för mig att jag betalade runt 2000:- för instickskortet och dessa 2Mb.

För att få motsvarande mängd minne hade jag varit tvungen att köpa 250 st instickskort och fylla alla lediga platser med minneskretsar,…. då hade jag nog varit tvungen att tacka ja till en bärkasse eller två! 🙂

Det är väl tur att minnena har blivit mindre med åren,.. hur skulle min kamera annars ha sett ut med mitt 16 Gb minneskort monterat?

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.