Bröllopsfotografering, ett ärofyllt uppdrag!

.
Att fotografera ett bröllop är lite som att få uppdraget att laga all mat till festen, man får bara en chans! Man kan inte ringa brudparet dagen efter, när man har gått igenom alla 1200-1300 bilderna och fråga om vi inte kan bestämma en ny tid för omtagning!

Jag är en lyckligt lottad hobbyfotograf som bara i år har blivit tillfrågad sex gånger av blivande brudpar om jag kan tänka mig plåta deras bröllop. Men att ta på sig att fotografera ett bröllop och brudparets, kanske genom tidernas största händelse, är inte bara en ”kul grej” som man tackar ja till och gör bara för att man blir, just tillfrågad.

När jag har blivit tillfrågad, kanske via mail eller Facebook, tar jag kontakt med personerna och avtalar en tid så att vi kan träffas och gå igenom en del detaljer om bröllopet och om var de har tänkt att bli fotograferade. Jag brukar sen reka platsen och ta mig till kyrkan eller rådhuset för att bilda mig en uppfattning om hur det ser ut med tanke på vad jag kan behöva ta med mig inför fotograferingen. Vi lever och bor i Sverige och med tanke på hur osäkert klimatet är här, så är det bra ifall man garderar sig med en plan B och ser till att man kan ta bilder även om regnet står som spön i backen.

Vid de två senaste bröllopen hade vi inte garderat oss med någon plan B utan förlitade oss på ren tur,… och tur hade vi vid båda tillfällena.

Dan & Ulrika gifte sig den 29/5-2010,….. och den 28/5 vräkte det ner, så gjorde det även den 30/5! 🙂

Det andra bröllopet, Martina och Oscars var en borgerlig vigsel som ägde rum i Helsingborg den 5/6-2010. Även då var vädret, ur bröllopssynpunkt kanon, men för en fotograf rena pissvädret! 🙂 Nåja, får jag välja mellan ett starkt solsken mitt på dagen och ett ösregn tar jag nog hellre solskenet. Men det är ingen lätt uppgift att plåta mitt på dagen med en klarblå himmel.

Solen, som är en förhållandevis liten ljusstark ljuskälla som lyser rakt ovanför brudparet ger hårda skuggor och väldigt ljusa högdagrar. Att sedan brudklänningen är kritvit och kontrasteras av brudgummens svarta kostym gör inte fotograferandet lättare.

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.