Svedala-Berlin-Prag-Svedala

En resa med tre generationer.

Den 10/7 klockan 03:00 tog jag, min mor och min dotter färjan från Trelleborg till Sassnitz för att därifrån åka ner till Berlin.

Tar man 03:00-färjan från Trelleborg är det mörkt när man går ombord på färjan och man kan få uppleva en härlig soluppgång till havs!

Efter ett par timmars färd till havs passerar vi vackra Möns Klint på styrbord sida. Ett stycke härlig natur i Danmark.

07:00 landar vi till i Sassnitz. Vi hade planerat att starta resan med att åka ner till Sachsenhausen, ett av de många koncentrationslägren i och runt Tyskland.

Sachsenhausen var ett nazityskt och sovjetiskt koncentrationsläger i den norra delen av staden Oranienburg, cirka 30 km norr om Berlin i den tyska delstaten Brandenburg. Lägret öppnades 1936. 1945 hade 220 000 passerat genom koncentrationslägret och mer än 30.000 hade omkommit, varav flertalet sovjetiska krigsfångar. Det finns idag ett minnesmärke på platsen för de tusentals som dog i den ”dödsmarsch” i april 1945 då nazisterna försökte driva lägrets interner mot Östersjön eftersom Röda armén anlände. (Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sachsenhausen).

Att det idag finns människor som tvivlar på att förintelsen överhuvud taget har existerat, är för mig ett mysterium.

Det skulle vara obligatorisk, för elever i grundskolans senare del, att göra en klassresa hit.

Jag tycker att alla människor, gamla som unga någon gång skall ta sig tid att besöka ett koncentrationsläger.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt att sätta sig in i och förstå hur dessa människor upplevde sin vardag här.

När vi var här, i juli 2010 var det 30 grader varmt och vi var mätta, utvilade, belåtna och framför allt var vi turister i detta uppsnyggade och fridfulla läger.

Om man vänder på begreppen och beskriver det som 30 grader kallt, hungriga, trötta, missbelåtna (livrädda) och framför allt, de var fångar i detta helvete, ja då kan man komma sanningen något närmare.

Senare på eftermiddagen, efter besöket på Sachsenhausen kom vi till hotellet i Berlin.

Bilden visar vår fantastiska vy från balkongen, ingen havsutsikt precis, men å andra sidan är det kanske lite väl högt ställda krav på ett hotell i Berlin! 🙂

Hotellen i Berlin och i Prag, bokade jag via hotels.com och valde dem för dess geografiskt centrala läge och hade ingen tanke på om det fanns AC på rummen eller ej,… och det fanns det inte heller, åtminstone inte i Berlin! Temperaturen hade vid det här laget stigit till 37 grader i skuggan, och säkert något över 45 på rummet!

Berlin är fantastiskt på många sätt, inte minst för dess historia. Vi hade inte gjort upp några speciella planer för Berlin eftersom vi bara skulle vara här på lördag eftermiddag och på söndag. Söndagen skulle gå i shoppingens tecken, men där fick vi tänka om en smula, eftersom Berlin är stängt på söndagar!!

Vi gick därför från hotellet till Brandenburger Tor via Tiergarten, Berlins största park. Vid Brandenburger Tor finns det alltid något att se, människor som spelar, säljer eller bara står där! 🙂

När vi besökte Brandenburger Tor hade de rest ett monument i form av tusentals skor till minne av tragedin i Srebrenica!!

På väg tillbaka mot hotellet  gick vi ned mot Potsdamer Platz och förbi den omdiskuterade minnesplatsen för judeutrotningen, som består av tusentals betongblock.

Vid Potsdamer Platz kan man se rester av Berlinmuren i form av sex betongstrukturer som är uppställda på platsen. Tusentals turister har satt sina avtryck på ett intressant sätt! 🙂

En för mig okänd byggnad som jag inte kunde låta bli att fotografera, då den uppenbart hade någon historia att berätta, åtminstone såg det ut som om den hade varit utsatt för massiv beskjutning!

På måndagen åkte vi från Berlin och kom ner till Prag på eftermiddagen. Det var fortfarande väldigt varmt men till vår förtjusning var hotellet av högsta klass med bl a AC på rummet som var tempererat till ca 20 grader. Här fanns även en välbehövlig kyl på rummet!! 🙂

Detaljbilder från ”Klockkyrkan” mitt i gamla stan samt en översiktsbild från tornet och ut över stan. Lägg märke till den lilla restaurangen som är placerad mitt på taket. Som den ambulanssjuksköterska som jag är, kan jag inte låta bli att tänka på svårigheterna att nå patienter i gyttret. För att inte tala om utrymningsvägar och framkomlighet för deras brandkår,.. ja, jag vet, jag är väl lite yrkesskadad!

Nere i de gamla ryskbyggda skyddsrummen långt under den vimlande storstaden kan man svalka sig med en öl och känna av atmosfären. Bilden till höger är radiomasten i Prag med dess lite annorlunda utsmyckning.

Skelettkyrkan i Kutna Hora är värd ett besök. En kyrka vars källarvalv är utsmyckade med skelettdelar från över fyrtiotusen kroppar.

Svalkande glass utanför skelettkyrkan.

I Prag kan man se folk från hela världen!

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.