Sticky gissade rätt!

Ännu ett rätt svar från makrobildleken!

Visst är det en jeansnit, Sticky! Grattis!!

Share

(Nästan) ett rätt till i Makroleken!

Susanne OCH Tobbe,.. eller tvärtom gissade (nästan) rätt på bullform i makroleken, även om det satt långt inne med både knäckform och muffinsform! 😉 Men GRATTIS till er båda!

Share

Ett rätt svar

Vi har ett rätt svar på den oerhört populära makroleken! Det var Tobbe som gissade rätt på bild nummer fyra, GRATTIS Tobbe! En pepparkasform!

Share

Lek med makrobilder!

makro

Jag har gjort det förut på Facebook, nu är det dags igen, här på verngren.se!!

Leken är enkel, gissa helt enkelt på vad makrobilderna föreställer. Inga dyra och pråliga vinster står på spel, men dock äran!!
Namnet på den som gissar rätt, presenteras på förstasidan tillsammans med en helhetsbild på makrodetaljen.

De bilder som inte ännu är lösta går att klicka på för att få en större bild. De bilder som är lösta länkar till respektive inlägg om vad det är och vem som har gissat rätt.
.

_MG_5671

Bild 1

Bild 2

Bild 3

Bild 4

.

Bild 5

Bild 6

Bild 7

Share

Katastrofala omslag!

Ett länktips som jag har ”snott” från min Retro-bloggande vän från , som för övrigt är en alldeles utomordentligt bra blogg för dig som går igång på musik och livsstil som har några år på nacken.

Katastrofala omslag är en blogg som har samlat, just katastrofala omslag, alltså vinylskivomslag. Enligt bloggens arkiv, sedan maj 2007.
Det ”Katastrofala omslag” saknar när det gäller layout och design tar de snabbt igen när det gäller kvalité och innehåll. Här hittar du,….. ja, hundratals ofattbart smaklösa omslag, oftast med en beskrivande bakgrund om omslaget.

Jag har så svårt att föreställa mig hur det egentligen har gått till, från idé till färdig produkt, när alla är överens om klädval, miljö, typsnitt, färger och layout,…när någon slutligen bestämmer sig för att:  – Nu är omslaget klart, nu producerar vi! Att INGEN reagerar, inte ens tryckaren, han som sköter fyrfärgspressen, han har nog haft ett helvete bara med att ställa tryckpressen! 🙂

Share

DIY!

DIY eller Do It Yourself är ett begrepp jag tycker mycket om. Att göra saker själv, alltså att tillverka saker själv, är inte bara tillfredsställande för själen, här finns även massor med pengar att spara!

Ett bra exempel på detta är dessa blixttillbehör till vänster som finns att köpa på Kaffebrus.
Räknar man samman vad dessa kostar att köpa i butiken hamnar slutsumman på 2200:-! Då har jag räknat med fyra klaffar, två kardborrefästen och två snootar för jag har två uppsättningar av kamerablixtar.
För dom pengarna får man mååånga meter kardborreband och mycket tyg.

Vad använder man då klaffar och snootar till? Det beskriver jag senare i inlägget.

Stoff & Stil är en välsorterad tygaffär i Malmö.
Där köpte jag en meter svart borstad bomull, en meter vävd silver metall-tyg, ett antal halvmeters kardborreband, en meter kraftigt mellanlägg samt svart brett resårband. Mellanlägget stryker man på för att få mer styrka och stabilitet i tyget. Slutsumman på Stoff & Stil hamnade på under 300:-! ,……. såååå, det måste väl innebära att jag helt plötsligt har 1900 spänn att shoppa loss andra saker för? eller? 🙂

De kanske inte blev lika ”proffsigt” gjorda som de som finns i butiken men funktionaliteten är definitivt den samma.

Ljuset som skickas ut från blixten sprider sig lika åt alla håll. Man kan med inställningar i blixten eller i kameran ändra på ljusets spridning. Precis som när du ändrar på objektivets zoom, så kan du ändra ljusets spridning från vidvinkel till tele. När du har zoomat in ordentligt med ditt teleobjektiv behöver du även ha en smalare ljuskägla som lyser upp ditt inzoomade motiv. Även då du har zoomat in blixten för att få en smalare ljuskägla sprider sig en del av ljuset till den närliggande omgivningen. Det är nu snootar och klaffar kommer in i bilden. Om man skall fotografera, som i mitt fall, en flaska men bara vill att blixten skall slå mot flaskan och inte så mycket i omgivningen kan man använda en snoot.

Snooten sätter man runt blixten med kardborreband så att den formar ett rör. Nu kommer ljuset från blixten att koncentreras till en smal kägla och man kan med stor precision lägga ljusbilden där man vill ha den.

.

.

.

.

.

.

Se skillnaderna mellan de här två bilderna. Den första bilden är tagen med blixt utan snoot och den andra med snoot.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Klaffar fungerar på liknande sätt, de skärmar av ljuset och riktar det mot ett specifikt håll men med den stora skillnaden att de lämnar öppet för ljusspridning ner till och upp till. Om du bara använder en klaff kan du t ex rikta ljuset mot ditt objekt snett från sidan utan att riskera att få ljusblänk (lens flare) i kameran.

Att använda klaffar kan vara effektfullt om man vill skärma av bakgrunden men vill belysa objektet och en del av förgrunden. Se bilden här till höger.

Den här tekniken ger ofta en skarp och väl avgränsad ljusbild vilket i sig kan vara effektfullt. Men om man nu även vill ha den andra sidan av flaskan upplyst, måste man då ha två blixtar?

Jag tycker många gånger att det är bra att ha två blixtar så att jag kan forma ljuset mer precist, men alla har inte två blixtar. Det man då kan göra är att använda en reflexskärm.

Det finns en djungel där ute av olika reflexskärmar, stora, små, vita, silverfärgade, guldfärgade, billiga, dyra och svindyra.

Jag har använt ett vitt A4-papper från min skrivare som reflektor för att lätta upp ljuset till vänster om flaskan. Se bilden till vänster.

Man kan alltså använda nästan vad som helst som

reflektor. Det man bör tänka på när man reflekterar ljuset, är att ljuset färgas av det material det reflekteras från, dvs om du t ex har ett ljusgult papper så blir det reflekterade ljuset något varmare än ljuset från blixten eller om pappret är blått blir ljuset något kallare. En annan viktig sak att tänka på är att ljuset sällan tar tar några genvägar, eller omvägar heller för den delen.
Ljuset som når reflektorn återges i samma motsvarande vinkel som det kommer in i reflektorn, precis som en biljardkula som studsar ut från vallen på biljardbordet i motsvarande vinkel som den träffade vallen med. Det gäller alltså att vinkla reflektorn rätt i förhållande till det befintliga blixtljuset. Det kan låta banalt men det är inte alltid så lätt att kontrollera eftersom blixtljuset är rättså kortvarigt. 🙂

.

.

Slutligen vill jag bara passa på att säga några ord om iPhone. Denna närmast magiska mobil. Jag har, som många andra, haft mobiltelefon sedan någon gång under nittiotalet med varierande kvalité och funktionalitet. Nu har jag en iPhone. Visst, du kan surfa på nätet med den, kolla och skicka dina mail, låta GPS:en lotsa dig fram till en given adress, se på film, film som du har i ”burken” där hemma(!) och ja, du kan till och med ringa med den!

Nu kan jag även använda den som en fjärrstyrd avtryckare till min kamera, med Live view! Kameran är kopplad till datorn som i sin tur är uppkopplad mot det lokala trådlösa nätverket. Ett program i iPhonen och ett motsvarande i datorn samverkar och ger mig den liveview-bild som jag normalt sätt har på baksidan av min kamera, direkt i min iPhone.

Jag kan även göra inställningar som exponeringstid, bländare, vitbalans och ställa in skärpan!

Guuuud vad jag älskar prylar! 😉

Share

Tavlor

_MG_5951-500px copy

Med anledning av den utställning jag under december månad har på min arbetsplats vill jag nu även erbjuda alla besökare på verngren.se att ta del av bildmaterialet samt om intresse finns, även kunna beställa tavlor.

Bilderna håller måtten 50×70 cm resp. 30×40 cm och är framkallade på högglansigt fotopapper. De har en begränsad upplaga på 100 st per bild och när sista bilden är såld kommer källfilen att raderas så att vidare reproduktion ej är möjlig.

Pris för 50×70 cm är 825:- inkl svart eller vit ram och för motsvarande 30×40 cm är priset 525:- inkl svart eller vit ram.

Om bilderna skall skickas per post är det lämpligare att detta görs utan ram och priset för ramen dras då av.

Jag visar här nedan de bilder som ingår i utställningen men givetvis kan du även beställa andra bilder som du hittar under rubriken ”Galleri” på första sidan. Samtliga bilder som finns på verngren.se kan beställas i de ovan nämnda måtten.

Vid beställning, om andra mått önskas eller om du har frågor kring bildmaterialet ring på 0709-781952 eller skriv till joachim@verngren.se

r4 50x70r1newyork50x70Johanna 50x50IMG_0119IMG_0113IMG_0089IMG_0069IMG_0067IMG_0057_MG_7028-2_MG_6932-2_MG_6438-2_MG_6187-1_MG_6173-1_MG_6163-1_MG_6142-1_MG_6102-1_MG_4395_MG_4354_MG_4351_MG_4374_MG_3606_MG_3588_MG_3573_MG_3464 Efterbehandlade_MG_3463 Efterbehandlade_MG_3452 Efterbehandlade_MG_3362 Efterbehandlade_MG_2430_MG_2394_MG_2182_1_MG_2159_MG_2067_MG_2064_MG_2055

Share

Dan Hylanders avslutning av höstturnén!

Fick äran att vara med när Dan avslutade sin hösturné i Lund. En turné som troligtvis tog sin början med en spelning på St Gärtruds i Malmö den 8/8-09.
Det är förunderligt hur saker och ting kan utveckla sig!

Några veckor tidigare på sommaren fick jag en förfrågan om jag ville följa med St Gärtruds då Dan skulle spela där. Jag tyckte det skulle bli riktigt kul att se och höra honom live efter många års frånvaro. Tänkte det kunde vara kul och prova att plåta spelningen, inte för att jag hade någon tanke med bilderna utan bara mest för skojs skull. Sagt och gjort, kameran följde med och det blev ett par tre hundra bilder. Jag skickade senare in en av bilderna till Dan´s Fansida på Facebook, och tackade för ett gött gig!

Några veckor senare hade herr Hylander beslutat sig för att ha en tävling på Facebook. En tävling som gick ut på att man kunde skicka in sina bilder från hans spelningar som senare skulle användas till release, plansch och press inför hans kommande Sverigeturné. Jag skickade in några fler av de tagna bilderna och till min stora glädje korades jag som vinnare! Priset skulle komma att bli fritt inträde till hans spelningar, (att stå med på hans gästlista kändes stort för en enkel man som jag!) :)….. och dessutom skulle jag få hans senaste platta, signerad.

Efter St Gärtruds blev det Äpplemarknaden i Kivik för min del, då började jag fundera på hur det går till, och hur det skulle kännas att säga till vakten som frågar efter biljetten;  — Öh biljett? ….nä jag behöver ingen biljett, jag står med på Dan´s gästlista! Men det var nog tur att jag inte tog kontakt med Dan då för att snika in mig eftersom spelningen var gratis, det var bara lite inträde till själva Äpplemarknaden!! :/

Slutspelningen för Dan´s höstturné ägde rum på Dammstorpsgård strax utanför Lund. Det var en spelning med högt i tak och med tre timmars fullt ös i stället för de två utlovade. De tyckte nog att det var lika givande som publiken. Efter spelningen tog jag kontakt med trummisen Johan Hängsel som bjöd in mig och Susanne backstage!!!

Så från att jag tog med mig kameran till St Gärtruds i somras så sitter jag där nu, backstage med gänget och dricker pilsner och konjak och får min CD signerad, dessutom signerar Dan även en t-shirt med en bild på herr Hylander, som jag själv har tagit! 🙂 ,….. livet är väl bra knasigt i bland!! 🙂

Tack Dan & Co för ett gött gig och för er gästfrihet!!

Här kommer lite bilder från den spelningen.

_MG_5700_MG_5724_MG_5743_MG_5776_MG_5791_MG_5798_MG_5799_MG_5811_MG_5819_MG_5843_MG_5851_MG_5874_MG_5876_MG_5923_MG_5926_MG_5928_MG_5929_MG_5930_MG_5943_MG_5944

Share

Nya droppar!

Här har jag låtit coloritsoya droppa ner i mjölk, rätt cool effekt om tycker jag. Jag har gjort det förut men nu med bättre skärpa.

Har du några ideér på vad man kan låta droppa, frukt och bär ner i yoghurt, is i groggen etc?
Skriv gärna i kommentaren!

Share

Hot hot!!

Vi var i Lübeck på ”affärsresa” med jobbet förra veckan. Vi gick på julmarknad, åt gott och festade en smula. Jag köpte bl a en flaska BOWMORE ISLAY 12 årig på hemvägen. Rökig whiskey har man ju hört talas om! 😉 Denna är svingod!

_MG_5495_MG_5496_MG_5497_MG_5499

Share