Grodor

Jag var hos min brorsdotter för några dagar sedan och firade hennes födelsedag. Där fick jag ett tips om var man kan plåta grodor. Grodor är som regel skygga, och ploppar i plurret så fort man närmar sig dem. Vi pratade om olika platser i Skåne, och en plats som jag bara var tvungen att åka till, var dammen precis utanför Malmö Stadsbibliotek mitt inne i stan!! 🙂

Det visade sig vara en bra spot för grodproduktion, det fullkomligt kryllade av grodor där! Dessutom var grodorna tydligen vana vid att människor kommer och går, och poserade gärna! 🙂

Share

Ett snabbt och snyggt sätt att konvertera till svart/vitt

Det finns en hel uppsjö tillvägagångssätt att göra om bilder från färg till svart/vitt i Photoshop. Jag lärde mig ett enkelt och snyggt sätt för flera år sedan genom Mattias Karlsson på Moderskeppet. Det går ut på att man använder sig av justeringslagret ”Gradient Map”. Jag skall inte gå in på hur Photoshop fungerar men jag kan visa effekten av denna teknik.

Första bilden är originalbilden, som är en bild av Gustav Adolfs kyrka strax utanför Kristianstad i Skåne, där jag för övrigt skall fotografera ett bröllop i sommar. Skillnaden mellan bilderna syns bäst om du klickar på varje bild så du får upp dem i ett eget fönster.

Så här ser bilden ut när jag öppnar den i Photoshop. För att göra den svartvit lägger jag nu till ett Gradient Map justeringslager.

Det ger en hyfsad bra och kontrastrik bild, men om man vill ha lite mer sting i bilden kan man lägga till ytterligare ett Gradient Map justeringslager och välja Soft Light som blandningsläge. När det gäller just denna bild tyckte jag att det blev för mycket kontrast i bilden men det avhjälptes med att jag justerade hur mycket av effekten som skulle påverka bilden. Det gör man genom att dra ner opacitetsreglaget. Jag satte det på 70%

Nu skulle man kunna tänka sig att vara nöjd med bilden, men jag tycker att himlen är lite för slät i förhållande till de övriga detaljerna.

Jag har här använt ytterligare ett justeringslager som heter just Black & White. Med Black & White kan man justera ljusförhållandet för varje färg för sig i bilden, dvs om du vill mörka ner det blåa i bilden, drar man i reglaget för blått och mörkar på så vis ner bara det blåa i bilden. Eftersom himlen var mer grå en blå var jag tvungen att sätta justeringslagrets blandningsläge till Multiply vilket i sin tur resulterar i att himlen blir perfekt men att resten av bilden blir för mörk.

Det åtgärdar jag genom att maskera bort Black & White justeringslagret i allt utom just himlen med hjälp av en lagermask.

Det diskuteras flitigt i olika forum på nätet om vad man får, och vad man inte får göra med bilder och vad som är retusch och vad som är ren manipulation. Det jag hittills har gjort är rent mörkerrumsarbete och som har förekommit i alla tider. Jag anser att du i princip kan göra vad som helst med bilder, så länge du gör det för konsten och inte för dokumentation. Det kommer ju t ex aldrig på tal om att en konstnär som målar i olja, manipulerar sitt verk om han inte avbildar verkligheten exakt så som den är eller som den upplevs vara, vid just den tidpunkten. Anledning till att jag tar upp det här grundar sig på nästa bild.

För att ytterligare öka spänningen i bilden har jag här lagt till två fåglar, två korpar som kommer inflygandes i bilden. Ja, jag vet, det här är ren manipulation och jag är väldigt kluven till det. Men låt säga att jag tycker att bilden tilltalar mig så mycket att jag vill dra upp den till 50 X 70 och hänga upp den hemma,.. som ett rent konstverk, är det då fortfarande fel att ”fixa” till bilden så att den passar mig perfekt? Det skulle ju givetvis kännas fel för mig, om jag utan förbehåll berättade för betraktaren att det är jag som har tagit bilden utan att nämna någonting om Photoshop. Att ta en bild och skapa en bild kan vara två helt olika saker!

För att slutligen rama in bilden så lägger jag på en tunn vit ram på ett lager för sig.

Om du är intresserad av, och vill lära dig mer om Photoshop rekommenderar jag starkt ett besök på moderskeppet.se här hittar du hur mycket som helst om Photoshop och de har även en kurs för nybörjare som är gratis och som du kan ladda hem.

Share