Blandade bilder

Här kommer ett antal blandade bilder som jag nyligen i olika sammanhang har lagt upp på min Facebook.

Solnedgång utanför Svedala med mötande bil.

Min dotter på väg till midsommarfirande.

Ännu en solnedgång utanför Svedala.

När Vallmon blommar.

En av många miljoner flugor i skogen så här års.

Wilmer

Martina och Oscar  5/6 2010

Grodor utanför Stadsbiblioteket i Malmö.

Solnedgång och kväll i Malmö.

Lite drag på strippen vid Oljehamnen i Malmö.

Min brorsdotter Moa tar studenten.

Share

Från idé till färdig bild i Photoshop!

Att skapa i Photoshop är roligt men tidskrävande. Jag satt och tittade på ett avsnitt av ”Hemma hos Jamie”, du vet ”Den nakna kocken”, Jamie Oliver. Programmet var indelad i olika stycken och mellan styckena visades en uppslagen tecknad, lite sliten kokbok med handskriven text. Det gav mig inspiration om att försöka skapa något motsvarande, fast som någon form av en åldrad gammal klippbok i stället för kokbok.

Jag tänkte i det här inlägget visa lite av hur jag har skapat bilden från idé till färdig bild. Jag började med att fotografera ett kollegieblock på mitt köksbord, denna bild kommer sen att ligga till grund för det färdiga resultatet. Jag frilägger sedan kollegieblocket med hjälp av en lagermask.

För dig som aldrig har arbetat i Photoshop skall jag lite förenklat förklara vad en lagermask innebär, men först några ord om vad ett lager är.

När man först öppnar en bild i Photoshop så skapas ett lager, ett låst bakgrundslager. Detta lager består av själva bilden. Om jag sen vill tillföra något eller ändra något på bilden så gör man det på ett lager som man lägger ovanpå originalbilden. Om du tänker dig principen om hur en overheadprojektor fungerar. Du kan lägga på flera lager av genomskinlig film på projektorn som sedan bildar en enhetlig bild på väggen.

På bilden ovanför visar jag hur jag har skapat ett lager för varje detalj i bilden. Jag kan även skapa ett justeringslager om jag vill påverka ljuset eller färgen i en enskild detalj, då begränsar jag justeringen till just den detaljen genom att koppla ihop justeringslagret med detaljen i bilden. Man kan se att ett lager är kopplat till ett annat genom den lilla svarta pilen som pekar nedåt mot det underliggande lagret. (Se den inringade delen i bilden under)

I just detta exempel har jag lagt på dels ett justeringslager som heter ”Curves” och ett som heter ”Photofilter”. Curves använder man när man vill ljusa upp eller mörka ner bilden eller detaljen och Photofilter använder man för att färga eller tona en bild. I mitt fall har jag använt dessa två justeringslager för att ljusa upp och färga polaroidramen något gul.

Det finns hur mycket som helst att säga om olika lager och dess sätt att arbeta med. Två saker som är mycket viktiga när det gäller lager och som jag måste säga några ord om, är lageropacitet och lagermask. Lageropacitet är samma som ett lagers genomskinlighet. Du kan reglera ett lager så att det ”lyser” igenom mot det underliggande lagret. Jag förklarar närmare senare i inlägget. Det andra viktiga är lagermask. En lagermask är en mask som du kopplar till ett lager som gör att ett justeringslagers effekt bara påverkar en del av bilden. Det fungerar precis som när du t ex maskerar av glaset när du målar karmen på ett fönster för att slippa få färg där du inte vill ha färg.

Jag skall här visa principen för lager, lagermask och lageropacitet. Det gör jag genom att visa hur jag har fått fram kollegieblockets färg och struktur.

Jag börjar med att visa kollegieblocket som det ser ut när jag fotograferade av det från mitt köksbord.. Jag vill ju inte ha med bordet eller den bit av tabletten som syns i bildens översta högra kant. Här frilägger jag blocket genom att ta bort bordet och tabletten med en lagermask. Då syns bara blocket och det som finns under lagret, och i det här fallet ett vitt lager.

Här har jag lagt på ett färglager för att färga kollegieblocket brungult. Jag har använt samma lagermask på färglagret som jag hade till kollegieblocket och bordet för att inte hela bilden skall bli gul och sedan har jag sänkt färglagrets opacitet så att man kan ”se igenom” det, så att kollegieblocket framträder. För att fortsätta med liknelser, så kan man säga att detta är som att betsa trädetaljer, där ådringen lyser igenom färgen.

För att få kollegieblockets blad att se åldriga och slitna ut använder jag här en struktur. Jag sökte på nätet efter ”free old paper” och fick upp en rad träffar på olika papperstexturer. För att det inte skall se ut som de båda sidorna i kollegieblocket har en och samma struktur kopierade jag bilden med pappersstrukturen och lade de sida vid sida fast på varsitt lager och sänkte opaciteten så att kollegieblockets ränder och det gulbruna färglagret lyser igenom.

Nu vill jag ju inte att den gamla slitna pappersstrukturen även skall synas på spiralinbindningen eller på pärmhålen. Det är nu lagermasken kommer till sin rätt. Genom att skapa en lagermask som består av en svart/vit bild av kollegieblocket och lägga den till pappersstrukturen så begränsar jag strukturen till att bara synas över sidorna i kollegieblocket. En lagermask är alltid svart/vit, eller i nyanser av grått. Det svarta förhindrar genomsläpp medan det vita släpper igenom helt och hållet och nyanser av grått släpper igenom delvis.

Det här är principen för allt arbete i Photoshop men givetvis finns det lika många sätt att göra det på som det finns stjärnor på himlen.

Här nedan visar jag resten av de lager som den färdiga bilden är uppbyggd av. Varje bild ligger på ett eget lager och till en del bilder tillkommer olika justeringslager. Hela den färdiga bilden består av 30 lager.

Det var allt för denna gång!

Om det är något du undrar över, skriv gärna en rad!

Share

Bröllopsfotografering, ett ärofyllt uppdrag!

.
Att fotografera ett bröllop är lite som att få uppdraget att laga all mat till festen, man får bara en chans! Man kan inte ringa brudparet dagen efter, när man har gått igenom alla 1200-1300 bilderna och fråga om vi inte kan bestämma en ny tid för omtagning!

Jag är en lyckligt lottad hobbyfotograf som bara i år har blivit tillfrågad sex gånger av blivande brudpar om jag kan tänka mig plåta deras bröllop. Men att ta på sig att fotografera ett bröllop och brudparets, kanske genom tidernas största händelse, är inte bara en ”kul grej” som man tackar ja till och gör bara för att man blir, just tillfrågad.

När jag har blivit tillfrågad, kanske via mail eller Facebook, tar jag kontakt med personerna och avtalar en tid så att vi kan träffas och gå igenom en del detaljer om bröllopet och om var de har tänkt att bli fotograferade. Jag brukar sen reka platsen och ta mig till kyrkan eller rådhuset för att bilda mig en uppfattning om hur det ser ut med tanke på vad jag kan behöva ta med mig inför fotograferingen. Vi lever och bor i Sverige och med tanke på hur osäkert klimatet är här, så är det bra ifall man garderar sig med en plan B och ser till att man kan ta bilder även om regnet står som spön i backen.

Vid de två senaste bröllopen hade vi inte garderat oss med någon plan B utan förlitade oss på ren tur,… och tur hade vi vid båda tillfällena.

Dan & Ulrika gifte sig den 29/5-2010,….. och den 28/5 vräkte det ner, så gjorde det även den 30/5! 🙂

Det andra bröllopet, Martina och Oscars var en borgerlig vigsel som ägde rum i Helsingborg den 5/6-2010. Även då var vädret, ur bröllopssynpunkt kanon, men för en fotograf rena pissvädret! 🙂 Nåja, får jag välja mellan ett starkt solsken mitt på dagen och ett ösregn tar jag nog hellre solskenet. Men det är ingen lätt uppgift att plåta mitt på dagen med en klarblå himmel.

Solen, som är en förhållandevis liten ljusstark ljuskälla som lyser rakt ovanför brudparet ger hårda skuggor och väldigt ljusa högdagrar. Att sedan brudklänningen är kritvit och kontrasteras av brudgummens svarta kostym gör inte fotograferandet lättare.

Share