En runda kring Christinehofs slott.

Andrarums alunbruk och Christinehofs slott

Från svart skiffer till röd alun

I mer än ett sekel låg den gulvita, svaveldoftande röken tung över Andrarum. Den svarta alunskiffern förvandlades, med eldens hjälp, till alun, och de röda slagghögarna växte sig höga. Inom två mils radie från alunbruket höggs böndernas skogar ner för att mata brukets vedslukande fyrar och pannor.

Upptäckte en skatt

På 1630-talet upptäckte den danske adlesmannen Jochum Beck fyndigheter med alunskiffer i Andrarums socken. Han insåg att här låg en skatt begravd, och började projektera och bygga upp en industri för att tillverka alun. Men kriget med Sverige kom emellan, och skulderna växte. Inte förrän efter Jochum Becks död började tillverkningen av alun långsamt bli allt lönsammare. När Christina Piper tagit över driften, 1725, blev Andrarums alunbruk Nordens största industri.

En industri med vinst

Alun kan användas som blodstoppande medel, för att få garn och tyg att behålla färgen, för att bestryka papper och ge det en skrivbar yta, och av slaggprodukterna kan man tillverka rödfärg. Under 1700-talet och första hälften av 1800-talet var aluntillverkning en mycket inkomstbringande industri. Från Christina Pipers alunbruk skeppades 600 ton alun om året, och vinsten använde Christina bland annat till att bygga Christinehofs slott.

Landskapet skövlades och förändrades

Industrin förändrade landskapet. Det svarta alunskiffret bröts loss ur bergrunden, skogarna höggs ner och de röda slagghögarna blev allt fler och högre. Slagghögarna, rödfyrarna, var så bemängda av svavel att det dröjde till in på 1900-talet innan något började växa på dem. Driften vid Andrarums alunbruk lades ner 1929.

Naturreservat och slott

Idag har landskapet återhämtat sig. Spåren av industrin finns kvar, med växterna har kommit tillbaka. Skånes största naturreservat sträcker sig från Verkeåns källor, norr om Christinehof, till åmynningen vid Haväng. Här vandrar du genom ett fantastiskt landskap med bokskogar, våtmarker och forsar. På Christinehofs slott finns café, butik och utställning, och kring slottet kan du upptäcka  Christinehofs Ekopark, på egen hand eller tillsammans med parkens guider.

Ref: www.upptacksverigeshistoria.se


Många grodor blev det,… och lite skit, men de är så tacksamma att plåta, för de sitter still! 🙂

Share

Sex timmar i Fyledalen

Fyledalen är 20 kilometer lång, några hundra meter bred och upp till 50 meter djup. Den ligger på gränsen mellan Sjöbo, Ystads och Tomelilla kommuner.
I dalens botten rinner Fyleån. Förr kunde man åka tåg längs Simrishamnsbanan i dalen, men numera används spåren enbart till dressincykling.
Första gången jag kom i kontakt med Fyledalen, var i samband med en motorcykelträff där i 16-årsåldern. Vi sov över i tält och festade under natten, efter det blev Fyledalen självklart Fylledalen!

33 år senare, igår alltså (den 22/8-11), gjorde jag ett återbesök och hade kameran med mig, jag gick en runda på sex timmar i dalen och plåtade allt från skalbaggar till brunstiga tjurar! 🙂


Tack och hej, leverpastej!

Share